Start van mijn HOm modulebaan

afbeelding van Frank

Ik heb eerst de fronten van mijn modules gemaakt.
Uit de fouten die ik maakte bij de onderbouw van mijn HO baan heb ik geleerd dat ik iets moest hebben om de bakken op elkaar uit te lijnen en iets om ze aan elkaar vast te zetten zonder dat de openingen uitslijten door het verwijderen en terugplaatsen van de moeren die de bakken aan elkaar vastmoeten houden. Na een vijf tal keer mijn bakken ineen geplaats en uiteen gehaald te hebben zat er ruim een mm speling op de gaten waardoor rails niet meer aansluiten op elkaar.
Om de bakken uit te lijnen heb ik uitlijndeuvels gekocht op ebay , maar iets later vond ik een fabrikant in Duitsland die goekoper was.

large_uitlijndowels.jpg

Diezelfde fabrikant verkoopt ook bussen met en zonder moer om twee platen aan elkaar te bevestigen.

large_bussen.jpg  large_moeren.jpg

Zoals een wijze vriend zei elke elke oplossing creëert een nieuw probleem en dat is ook zo. De gaten voor de inslagmoeren en -bussen moeten 100% haaks op de houten plaat worden geboord anders trekt je de fronten schuin tegenover elkaar als je de bout vast draait. Maar ook daar is een oplossing voor: een kolomboormachine of een voorzetstuk voor de boormachine.

Het resultaat van al mijn gepruts zie je hier:

fronten_HOm modules.jpg

Om te weten hoe ik allemaal ga maken heb ik een tekening gemaakt in TurboCad.
Ik ga starten met 4 hoekmodules en die daarna uitbreiden met langwerpige modules van een station en bos.

99724568929wrwesterntor.jpg

Eén van de hoekmodules wordt de kruising aan Wernigerode Westerntor. De foto is een link naar de een website die zich toelegt op de spoorwegen in de Harz (Duitsland).
De onderbouw van mijn modulaire HOm baan zal er dus zo gaan uitzien:

HOm baan deel1.png